BREXIT AGAIN – INFORMEER ALTIJD NAAR DE ACTUELE SITUATIE OMTRENT DE BREXIT !!

Het ‘statement of intent’ zet het ‘EU settlement scheme’ uiteen dat later dit jaar opengesteld zal worden om permanent verblijf in het VK mogelijk te maken voor EU-burgers die samen met hun familieleden al in het VK  wonen. Het programma is in overeenstemming met wat is vastgelegd in het ‘draft withdrawal agreement’ en houdt in hoofdlijnen het volgende in:

— EU-burgers en hun familieleden die op 31 december 2020 gedurende 5 jaar ononderbroken in het VK hebben verbleven, komen in aanmerking voor ‘settled status’.

— EU-burgers en hun familieleden die op 31 december 2020 nog geen 5 jaar ononderbroken in het VK hebben verbleven, komen in aanmerking voor ‘pre-settled status’ en kunnen na 5 jaar ononderbroken verblijf een aanvraag indienen voor ‘settled status’.

— EU-burgers en hun familieleden met ‘settled status’ of ‘pre-settled status’ blijven dezelfde toegang houden tot gezondheidszorg, pensioen en andere voorzieningen. Ook kunnen zij vrijelijk van en naar het VK reizen indien zij in het bezit zijn van een geldig paspoort of (i.i.g. t/m 31 december 2025) een geldige nationale identiteitskaart.

— Directe familieleden die buiten het VK verblijven, kunnen ook zich nog na de implementatieperiode bij de EU-burger in het VK voegen, mits de relatie tot of de verwantschap met de EU-burger al bestond op 31 december 2020 en nog steeds bestaat op het moment dat de betreffende persoon naar het VK wenst te komen. De status van toekomstige kinderen wordt ook beschermd.

— EU-burgers en hun familieleden die reeds in het VK verblijven, kunnen tot uiterlijk 30 juni 2021 hun aanvraag voor ‘settled status’ of ‘pre-settled status’ indienen. De aanvraag kost £ 32,50 voor kinderen tot 16 jaar en £ 65 voor personen van 16 jaar en ouder.

 

Bron: EU Settlement Scheme : Statement of Intent – Home Office 21-6-2018/ Migratieweb.

Auteur: MVV Advies Bureau Eindhoven

Na mijn pensionering in 2016 ben ik als kleine zelfstandige verder gegaan. Hiervoor heb ik 15 jaar als projectleider gewerkt bij het Vreemdelingen Informatie Punt Eindhoven. Elke stad verdient een dergelijk informatie punt, waar men laagdrempelig actuele informatie kan verkrijgen over verblijfsvergunningen, naturalisatie, inburgering, de IND e.d. Zonder teveel poespas en protocollen. En ook nog face to face.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: