REGISTRATIE GEBOORTELAND PALESTIJNSE NEDERLANDERS

Bericht 13 februari 2019

Palestijnse Nederlanders kunnen zich in de toekomst(waarschijnlijk vanaf 1 april 2019) laten registeren als geboren in ‘Gazastrook en Westelijke Jordaanoever, met inbegrip van Oost-Jeruzalem’.

Met het toevoegen van ‘Gazastrook en Westelijke Jordaanoever met inbegrip van Oost-Jeruzalem’ aan de Landentabel wordt het advies gevolgd van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 11 april 2018.

De toevoeging is een feitelijke omschrijving van het gebied. Met deze benaming is een oplossing gevonden die past binnen de systematiek van de Landentabel als bestuurlijk/staatkundige lijst.  Ook doet de toevoeging recht aan de Oslo-akkoorden en resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, waaronder resolutie 478 (1980). De benaming is in overeenstemming met het Nederlandse standpunt dat Israël geen soevereiniteit over deze gebieden heeft en het standpunt ten aanzien van de niet-erkenning van de ‘Staat Palestina’.

Deze mooie woorden betekenen dat personen die vanaf 15 mei 1948 in deze gebieden zijn geboren ‘Gazastrook en Westelijke Jordaanoever met inbegrip van Oost-Jeruzalem’ als geboorteland in de BRP kunnen laten registreren. Op deze manier wordt recht gedaan aan de fysieke plaats waar betreffende personen zijn geboren.

Personen kunnen alleen op verzoek hun geboorteland wijzigen, zodat de keuze voor het registreren van ‘Gazastrook en Westelijke Jordaanoever met inbegrip van Oost-Jeruzalem’ alleen door de persoon zelf kan worden gemaakt.

De wijziging van de Regeling BRP, waarin de Landentabel wordt gewijzigd, zal waarschijnlijk op 1 april 2019 in werking treden.

Bron: NVVB (een kleine beetje veranderd)

Auteur: MVV Advies Bureau Eindhoven

Na mijn pensionering in 2016 ben ik als kleine zelfstandige verder gegaan. Hiervoor heb ik 15 jaar als projectleider gewerkt bij het Vreemdelingen Informatie Punt Eindhoven. Elke stad verdient een dergelijk informatie punt, waar men laagdrempelig actuele informatie kan verkrijgen over verblijfsvergunningen, naturalisatie, inburgering, de IND e.d. Zonder teveel poespas en protocollen. En ook nog face to face.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: