BREXIT EN/AND BRP

 

 

Rijksdienst voor Identiteitsgegevens – Nieuwsbrief  13 maart 2019

Brexit en de Basisregistratie Personen (BRP)

Het Verenigd Koninkrijk (VK) wil op 29 maart 2019 de Europese Unie (EU) verlaten. Deze  Brexit zal gevolgen hebben voor veel Britten die in Nederland wonen. De Rijksdienst voor identiteitsgegevens (RvIG) bereidt zich voor op Brexit, in het bijzonder op de mogelijke gevolgen die dit heeft voor verblijfstitels in de Basisregistratie Personen (BRP) (= de registratie in de gemeente waar je woont).

Gevolgen Brexit voor verblijfstitels bij ‘deal’, ‘no-deal’ of uitstel

Vanaf Brexit zijn Britten geen EU-burgers meer. Afhankelijk van het wel of niet sluiten van een terugtrekkingsakkoord (‘deal’ of ‘no-deal’) zal dit gevolgen hebben voor de verblijfstitels van Britten. In het geval van uitstel zal er niets veranderen tot de nieuwe Brexit-datum.

In geval van een deal

Als een Brexit-deal wordt gesloten, worden er geen nieuwe categorieën verblijfstitels geïntroduceerd in de BRP (Tabel 56 Verblijfstitel). De Britten die staan ingeschreven in de BRP behouden tot het einde van de transitieperiode (31 december 2020) de verblijfstitel waarmee ze op 29 maart 2019 in de BRP staan geregistreerd. Tijdens de transitieperiode worden er door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) nieuwe verblijfsdocumenten verstrekt aan Britten in Nederland(zie http://www.ind.nl/brexit). Nieuwe verblijfstitels zullen in de BRP worden geregistreerd.

In geval van no-deal

In het geval van no-deal zullen er wel nieuwe categorieën verblijfstitels geïntroduceerd worden in de BRP (Tabel 56 Verblijfstitel). Nieuwe verblijfstitels zullen pas na een nationale overgangstermijn van 15 maanden na Brexit in de BRP geregistreerd worden. De nationale overgangstermijn geeft afnemers de ruimte om hun systemen in gereedheid te brengen voor het ontvangen van de nieuwe verblijfstitels. Zij kunnen gedurende de nationale overgangstermijn dus blijven vertrouwen op de verblijfsgegevens in de BRP. Waar nodig zal RvIG afnemers helpen met voorbereiden op het ontvangen van nieuwe titels.

 

Vragen?

 

Auteur: MVV Advies Bureau Eindhoven

Na mijn pensionering in 2016 ben ik als kleine zelfstandige verder gegaan. Hiervoor heb ik 15 jaar als projectleider gewerkt bij het Vreemdelingen Informatie Punt Eindhoven. Elke stad verdient een dergelijk informatie punt, waar men laagdrempelig actuele informatie kan verkrijgen over verblijfsvergunningen, naturalisatie, inburgering, de IND e.d. Zonder teveel poespas en protocollen. En ook nog face to face.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: