TOFA: 1.650 euro bruto voor flexwerkers

 

Er is een noodsteunregeling voor flexwerkers. Met deze Tijdelijke Overbruggingsregeling voor Flexibele Arbeidskrachten (TOFA) kunnen werknemers die aan de voorwaarden voldoen een tegemoetkoming krijgen van 1.650 euro bruto over de maanden maart, april en mei 2020.

De TOFA is een tegemoetkoming voor flexwerkers met gederfde inkomsten als gevolg van de coronacrisis. Met deze regeling worden flexwerkers geholpen die geen recht hebben op andere uitkeringen over de periode maart, april, mei 2020.

De tegemoetkoming wordt gezien als loon dat belast wordt en geldt als inkomen.

De tegemoetkoming geldt als loon voor een periode van 3 maanden, maar wordt in 1 keer uitbetaald. De TOFA bedraagt 550 euro bruto per maand; je ontvangt dus eenmalig 3 x 550 = 1.650 euro bruto.

Voorwaarden TOFA

Om in aanmerking te komen voor TOFA moet de flexwerker:

— Tussen de 18 jaar en de AOW-gerechtigde leeftijd zijn.

— In februari een inkomen hebben gehad van minimaal 400 euro bruto. Eerder was het drempelbedrag op 500 euro voorzien, maar door het minimuminkomen te verlagen naar 400 euro kan een grotere groep werkenden, waaronder studenten, van de regeling gebruikmaken.

— In maart minimaal 1 euro aan inkomen hebben gehad.

— In april ten opzichte van februari minstens 50% inkomensverlies hebben geleden.

— In april een inkomen hebben gehad van maximaal 550 euro bruto.

— Nog geen aanspraak hebben gemaakt op een andere inkomensvoorziening voor levensonderhoud. Hier vallen de volgende voorzieningen onder: bijstandsuitkering, Bbz, TOZO, WW, Ziektewetuitkering, WIA, WAO, WAZ, Wajong, Anw, IOAZ, IOAW, IOW en een uitkering van een buitenlandse uitkeringsorganisatie.

TOFA aanvragen

De TOFA wordt uitgevoerd door het UWV en de aanvraagprocedure staat 3 weken open, tot en met zondag 12 juli 2020. Op de site van het UWV kun je checken of je in aanmerking komt.  Zo kom je direct bij het aanvraagformulier voor TOFA.

Deze gegevens heb je nodig bij het invullen:

je DigiD-inlogcode

je rekeningnummer

je telefoonnummer en e-mailadres

Je kunt met al je vragen over corona terecht bij het KVK Coronaloket of bel 0800 2117.

Auteur: MVV Advies Bureau Eindhoven

Na mijn pensionering in 2016 ben ik als kleine zelfstandige verder gegaan. Hiervoor heb ik 15 jaar als projectleider gewerkt bij het Vreemdelingen Informatie Punt Eindhoven. Elke stad verdient een dergelijk informatie punt, waar men laagdrempelig actuele informatie kan verkrijgen over verblijfsvergunningen, naturalisatie, inburgering, de IND e.d. Zonder teveel poespas en protocollen. En ook nog face to face.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: