NEDERLANDERS IN HET BUITENLAND…

Ter info:

NIHB – NEDERLANDERS IN HET BUITENLAND

NIHB is een online community zonder winstoogmerk wiens missie het is te verbinden en het welzijn van Nederlandse burgers in het buitenland te bevorderen, te ondersteunen, informeren en voor te lichten. Onderzoek te ontwikkelen over kwesties en acties en dergelijke informatie communiceren en te verspreiden via de diverse communicatiekanalen, alsook platform te bieden voor verder ongestructureerde verbinding, uitwisseling informatie en delen van alles dat men individueel van waarde acht waaronder even zo de nodige prietpraat. Zonder verbinding is er geen kracht en geen overtuiging, het is in niet onbelangrijke mate het laatste waardoor individuen meer dan het idee krijgen dat ze kontakt krijgen en gehoord worden!

De NIHB functioneert op vrijwillige basis en kan voortbestaan en groeien door sponsoring, advertentie inkomsten en donaties. U kunt ons ook steunen door uzelf aan te melden als NIHB vrijwilliger! Wij zijn o.a. op zoek naar content writers, ambassadeurs voor NIHB (spread the word), mensen die onderzoek willen verrichten over bepaalde kwesties en mensen die bepaalde expertise/kennis in huis hebben.

Blijf op de hoogte en meld u hieronder aan voor onze nieuwsbrief, ontmoet en deel ervaringen en informatie met andere Nederlanders in het buitenland in onze gesloten Facebook Community met meer dan 16.000 leden wereldwijd, volg ons via de Facebook Pagina en Twitter.

Een recent nieuwsbericht van de NIHB:

Paspoorten voor Nederlanders in het buitenland niet duurder

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma heeft kunnen voorkomen dat de paspoortkosten voor Nederlanders in het buitenland duurder worden. Dat stond eerst in het plan van minister Blok van Buitenlandse Zaken. Sjoerdsma heeft samen met de VVD geregeld dat de kosten niet verhoogd worden van 130 naar 157 euro. Daarentegen moet juist gekeken worden of het verlengen en aanvragen van een paspoort goedkoper kan.

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma: “Het kabinet moet de één miljoen Nederlanders in het buitenland juist meer helpen, niet tegenwerken met nog hogere kosten. Sommigen moeten al duizenden kilometers afleggen en vliegtickets betalen om bij de dichtstbijzijnde ambassade te komen voor het verlengen van hun paspoort.” 

Hoge kosten

De kosten voor een nieuw paspoort in het buitenland zijn vastgesteld op 130 euro. Het kabinet wilde dit verhogen naar 158 euro. Een verhoging dus van maar liefst 27 euro. Als reden gaf het ministerie van Buitenlandse Zaken op dat vanwege de toegenomen loonkosten en hogere huurprijzen bij ambassades, de paspoortkosten noodgedwongen hoger moeten worden. 

Extra kosten paspoort

D66 vindt dat dit niet mag worden afgewenteld op Nederlanders in het buitenland. Zij zijn vaak al veel extra geld en tijd kwijt om een paspoort aan te vragen of verlengen. Zo is er in Australië maar één locatie, in Sydney, waardoor gezinnen soms duizenden kilometers moet reizen om een paspoort aan te kunnen vragen. Hierdoor lopen de reis- en overnachtingskosten al snel in de honderden euro’s bovenop de standaardkosten voor een paspoort. 

Goedkopere paspoorten

In Nederland bieden gemeenten paspoorten veel goedkoper aan doordat ze er veel meer uitgeven. Hierdoor is de prijs in Nederland ongeveer de helft goedkoper: 65,30 euro. D66 en de VVD hebben minister Blok gevraagd te kijken of de paspoortkosten voor Nederlanders in het buitenland juist nog goedkoper kan.

Bron: Newsroom Min BuZa dd. 21-11-2018.

Auteur: MVV Advies Bureau Eindhoven

Na mijn pensionering in 2016 ben ik als kleine zelfstandige verder gegaan. Hiervoor heb ik 15 jaar als projectleider gewerkt bij het Vreemdelingen Informatie Punt Eindhoven. Elke stad verdient een dergelijk informatie punt, waar men laagdrempelig actuele informatie kan verkrijgen over verblijfsvergunningen, naturalisatie, inburgering, de IND e.d. Zonder teveel poespas en protocollen. En ook nog face to face.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: