Verlenen werkvergunningen buitenlandse werknemers wijzigt

Vanaf 1 januari 2022 is de Wet arbeid vreemdelingen gewijzigd. Vanaf dan kan een werkvergunning voor een langere periode worden verleend( max 3 jaar, was eerder 1 jaar). En werkgevers moeten het loon maandelijks via een bankrekening aan buitenlandse werknemers uitbetalen.

Maximale duur werkvergunning buitenlandse werknemer verlengd

Door de wijziging van de Wet arbeid vreemdelingen (Wav) kan vanaf 1 januari 2022 een werkvergunning voor maximaal 3 jaar worden verleend. Dit was maximaal 1 jaar. Een werkvergunning met een volledige arbeidsmarkttoets kan voor maximaal 2 jaar worden verleend, in plaats van 1 jaar. Een arbeidsmarkttoets betekent dat een werkgever eerst in Nederland en de EER-landen naar geschikte werknemers moet zoeken en dat gekeken moet worden naar aanwezig aanbod in Nederland en de EER.

Extra voorwaarde voor het betalen van het loon

Een andere wijziging is dat de werkgever het loon dat op de werkvergunning staat via een bankrekening aan de werknemer moet betalen, over een periode van maximaal een maand. Hierdoor kan de Nederlandse Arbeidsinspectie de loonbetaling beter controleren. Als de werkgever het loon niet op deze manier betaalt, kan de werkvergunning worden ingetrokken of niet worden verlengd.

Economische activiteiten nieuwe voorwaarde voor werkvergunning

Per 1 januari 2022 kan de aanvraag van een vergunning worden afgewezen als er bij de werkgever geen economische activiteiten plaatsvinden. Dit moet voorkomen dat een buitenlandse werknemer naar Nederland komt, terwijl de werkgever geen loon kan uitbetalen. Voor werkgevers van startende ondernemingen geldt dat de werkgever binnen een afgesproken periode kan aangeven dat zijn onderneming is gestart.

Bron: UWV

Dit is een kort persbericht over de wijzingen in de WAV. Op het vlak van het aanvragen van een werkvergunning en verblijfsvergunning is ook het een en ander veranderd. Er zijn 2 manieren om een werkvergunning (de juiste naam is tewerkstellingsvergunning) aan te vragen. Dat kan via de GVVA procedure: dit is een gecombineerde aanvraag van de tewerkstellingsvergunning en de verblijfsvergunning. De IND beslist op dit verzoek na advies van Economische Zaken. Daarnaast is het voor speciale groepen mensen mogelijk om een tewerkstellingsvergunning aan te vragen. Bijvoorbeeld: iemand die al jaren in Italie woont en daar de EU verblijfsvergunning langdurig ingezetene heeft en deze persoon wil nu in Nederland komen werken, dan moet de werkgever alleen de tewerkstellingsvergunning aanvragen.

Om hier te mogen werken en je komt uit een land van buiten de EU, dan heb je altijd support nodig van een werkgever, die jou in dienst wil nemen.

Don’t forget.

Auteur: MVV Advies Bureau Eindhoven

Na mijn pensionering ben ik als kleine zelfstandige verder gegaan. Hiervoor heb ik 15 jaar als projectleider gewerkt bij het Vreemdelingen Informatie Punt Eindhoven. Elke stad verdient een dergelijk informatie punt, waar men laagdrempelig actuele informatie kan verkrijgen over verblijfsvergunningen, naturalisatie, inburgering, de IND e.d. Zonder teveel poespas en protocollen. En ook nog face to face.

Plaats een reactie