WEER IETS OVER BREXIT.

EU-legalisatieverordening na Brexit

Sinds 1 februari 2020 maakt het Verenigd Koninkrijk geen deel meer uit van de EU. Voor de EU-legalisatieverordeningen geldt in dit verband een overgangsperiode tot en met 31 december 2020.

Concreet houdt dit het volgende in;

– Openbare documenten die afgegeven zijn binnen het VK dienen in elk geval tot en met 31 december 2020 zonder legalisatie en apostille te worden geaccepteerd door een EU land (bijvoorbeeld Nederland);

– Tot en met 31 december 2020 moeten de autoriteiten van het VK een openbaar document zonder legalisatie of apostille accepteren, wanneer dit document is afgegeven binnen een andere EU-lidstaat (bijvoorbeeld Nederland.

De afspraken tussen de EU en het VK voorzien in een overgangsperiode van maximaal 2 jaar. Vóór 1 juli 2020 moet duidelijk zijn of hiervan gebruik gemaakt wordt. De Britse regering heeft tot dusverre een dergelijke verlenging uitgesloten.

Dit betekent dus dat– voor zover nu duidelijk is – na 31 december 2020 de EU-legalisatieverordening niet meer van toepassing is op documenten die binnen het VK zijn afgegeven en in een ander EU-land worden aangeboden.

Bron: NVVB

 

PS: Concreet betekent dit dat mogelijk na 31-12-2020 een Britse geboorteakte pas na legalisatie/dan wel apostille geaccepteerd zal worden door de autoriteiten in een EU land, bv Nederland. Welke eisen het VK zal stellen aan aktes afkomstig uit een EU, lidstaat  zal later bekend worden.

 

Auteur: MVV Advies Bureau Eindhoven

Na mijn pensionering in 2016 ben ik als kleine zelfstandige verder gegaan. Hiervoor heb ik 15 jaar als projectleider gewerkt bij het Vreemdelingen Informatie Punt Eindhoven. Elke stad verdient een dergelijk informatie punt, waar men laagdrempelig actuele informatie kan verkrijgen over verblijfsvergunningen, naturalisatie, inburgering, de IND e.d. Zonder teveel poespas en protocollen. En ook nog face to face.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: