Flexwerkers het hardst geraakt door Corona

Nu het Corona-virus op steeds meer plekken in Nederland voor minder werk zorgt, wordt duidelijk hoe weinig zekerheid flexwerkers hebben. De ruim 3 miljoen mensen die in Nederland met een flexibel (loon)dienstverband werken, verliezen massaal hun inkomen. Dat kan en dat mag, want hun rechten op doorbetaling van het loon onder deze omstandigheden zijn beperkt. SalarisNet zet het op een rij.

Als een werkgever of opdrachtgever geen werk meer heeft, kan hij de overeenkomst met flexwerkers vaak heel snel beëindigen. Dat kan zijn omdat een project wordt stopgezet, maar ook omdat het corona-virus er voor zorgt dat er minder werk  is. Met name uitzendkrachten kunnen per direct op straat staan, maar ook zzp’ers, oproepkrachten en mensen met een min-maxcontract worden geraakt.

Lees ook: Overheid beantwoordt veelgestelde vragen werkgevers over Corona

Uitzendwerk

De positie van de uitzendkracht is het zwakste. Vaak is in de arbeidsovereenkomst een uitzendbeding opgenomen. Dat betekent dat de overeenkomst tussen het uitzendbureau en de werknemer onmiddellijk kan worden beëindigd op het moment dat de opdrachtgever (inlener) aangeeft dat er geen werk meer is. Alleen als er geen uitzendbeding is (detachering), heeft de uitzendkracht overigens een betere positie. Die positie is vastgelegd in de cao voor uitzendkrachten en/of de overeenkomst tussen het uitzendbureau en de uitzendkracht. In die gevallen moet het uitzendbureau vaak het loon wel doorbetalen. Voor de uitzendkracht (gedetacheerde) wordt vervolgens een nieuwe opdrachtgever gezocht.

Oproepkrachten

Een oproep die gedaan is, mag tot 4 dagen voor aanvang van de arbeid worden geannuleerd (hier kan bij cao tot 24 uur voor aanvang van worden afgeweken). Is de oproep niet op tijd geannuleerd? Dan moet de werkgever het loon gewoon doorbetalen. Wordt de oproepkracht niet meer opgeroepen, bijvoorbeeld door de corona-uitbraak? Dan heeft hij ook geen recht op doorbetaling van loon. Wel kan er soms een rechtsvermoeden ontstaan. Als de oproepkracht 3 maanden in dienst is, kan hij een beroep doen op doorbetaling van het loon dat hij gemiddeld ontving over die 3 maanden.

Lees ook: Welke verplichtingen heeft de werkgever bij Corona?

Min-maxcontract

Werknemers met een min-maxcontract spreken met hun werkgever af dat zij een gegarandeerde minimum hoeveelheid uren in een periode zullen gaan werken, maar niet meer dan het overeengekomen maximum. Het risico is voor de werkgever, als er vervolgens minder werk is dan de overeengekomen minimum hoeveelheid uren. Dat betekent dat de werkgever het minimum aantal uur uit de overeenkomst moet doorbetalen.

Jaarurennorm

Bij een overeenkomsst met een jaarurennorm, ontvangt de werknemer periodiek hetzelfde loon, maar werkt hij soms meer en soms minder uren. Dit is vooral een aantrekkelijke manier van verlonen voor seizoenswerk. Op die manier kan de werknemer namelijk een overeenkomst voor onbepaalde tijd aanbieden, terwijl het werkaanbod afgestemd blijft op de seizoenen. Maar dat betekent ook dat de werkgever het loon (en de overeengekomen uren) niet naar beneden kan bijstellen. De werknemer heeft nog steeds recht op betaling van het vaste periodieke loon.

 

Bron: Salarisnet.

Auteur: MVV Advies Bureau Eindhoven

Na mijn pensionering in 2016 ben ik als kleine zelfstandige verder gegaan. Hiervoor heb ik 15 jaar als projectleider gewerkt bij het Vreemdelingen Informatie Punt Eindhoven. Elke stad verdient een dergelijk informatie punt, waar men laagdrempelig actuele informatie kan verkrijgen over verblijfsvergunningen, naturalisatie, inburgering, de IND e.d. Zonder teveel poespas en protocollen. En ook nog face to face.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: