RANOV BEGINT BIJNA…..

Bericht van de IND: Uitvoering RANOV-regeling vanaf 1 november 2021 .

woensdag 15 september 2021

In het voorjaar werd u over de uitvoering van de zogenoemde RANOV-regeling geinformeerd. Deze regeling geeft vreemdelingen die RANOV-verblijfsrecht hebben of hebben gehad de gelegenheid Nederlander te worden, op basis van een aantal vrijstellingen.

Een nieuw besluit
Op 7 juli 2021 nam de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid een nieuw besluit voor een deel van deze groep: de vreemdelingen die op het moment van de RANOV-vergunningverlening in 2007 of 2008 meerderjarig waren. Dit besluit zorgt ervoor dat de groep die zich bij uw gemeente meldt groter wordt, omdat er niet meer wordt gekeken of een vreemdeling voor of in 2007 of 2008 minderjarig was. De IND schat in dat het in totaal om circa 10.000 vreemdelingen gaat.

Brief in september
Dit besluit nam de staatssecretaris aan de hand van de onderzoeksresultaten van het WODC. Het gaat om maximaal 8000 vreemdelingen die op het moment van de RANOV-vergunningverlening meerderjarig waren. Zij krijgen in de week van 20 september een brief waarin hen wordt medegedeeld dat zij onder de beleidswijziging vallen en gebruik kunnen maken van een aantal vrijstellingen.

Om welke vrijstellingen gaat het?
Voor de vreemdelingen die onder de RANOV-regeling vallen en Nederlander willen worden, gelden de volgende vrijstellingen:

  • vrijstelling om een geldig buitenlands paspoort of ander bewijs waaruit de nationaliteit blijkt te overleggen;
  • vrijstelling om een geboorteakte of geboorteregistratiebewijs te overleggen;
  • vrijstelling van de plicht om afstand te doen van de nationaliteit die zij nu hebben (indien van toepassing).
  • Op de website van de IND wordt een overzicht geplaatst waarin te zien is om welke aantallen vreemdelingen het per gemeente gaat: www.ind.nl/ranov

BRON: NVVB, iets aangepast en bekort.

Auteur: MVV Advies Bureau Eindhoven

Na mijn pensionering in 2016 ben ik als kleine zelfstandige verder gegaan. Hiervoor heb ik 15 jaar als projectleider gewerkt bij het Vreemdelingen Informatie Punt Eindhoven. Elke stad verdient een dergelijk informatie punt, waar men laagdrempelig actuele informatie kan verkrijgen over verblijfsvergunningen, naturalisatie, inburgering, de IND e.d. Zonder teveel poespas en protocollen. En ook nog face to face.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: